Jövedelemkiesés-biztosítás

A blog célja, hogy a Jövedelemkiesés-biztosítás témáját minél alaposabban körbejárja. Olvasd, tájékozódj, szólj hozzá.

Friss topikok

Jövedelem-kiesés biztosítás: GyIK 1.

2010.03.02. 10:18 | Jövedelem | 1 komment

Mit jelent pontosan a jövedelemkiesés-biztosítás?

A jövedelemkiesés-biztosítás keretében a biztosító kötelezettséget vállal a biztosított felé, hogy annak munkanélkülivé, illetve keresőképtelenné válása esetén havonta fizeti a kieső jövedelem pótlása céljából a biztosítási kötvényben meghatározott összeget. Magyarul: ha a biztosított munkanélküliség vagy elhúzódó betegség miatt nem kap fizetést, netán kevesebbet kap, akkor sem kell jó ideig tartania attól, hogy veszélybe kerül anyagi biztonsága.

A jövedelemkiesés-biztosítás igénylését indokolttá tévő válsághelyzetekről, illetve a biztosítás mibenlétéről bővebben is olvashat Átmeneti biztonság egy nyílt terepen c. korábbi bejegyzésünkben.

 

Ki jogosult jövedelemkiesés-biztosítás kötésére?

Mindenki, aki

  • 22 és 55 év közötti
  • magyarországi lakóhellyel rendelkezik
  • jelenlegi munkáltatójánál minimum 1 éve alkalmazott, a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozó, határozatlan munkaviszonyban és legalább heti 30 órában dolgozik
  • megfelel a biztosítónként változó biztosítási feltételeknek (például: a biztosítás megkötésekor nem felmondási idejét tölti, nem pszichiátriai beteg, nem élsportoló stb.)

A feltételekről további információkat talál Kik köthetnek jövedelemkiesés-biztosítást? c. bejegyzésünkben.

 

Milyen esetekben fizet a biztosító?

Ha a biztosítottat elbocsátják, azaz munkanélkülivé válik, akkor a kifizetés havonta történik, általában maximum 9 hónapon át. Összege választható, de a biztosított nettó havi jövedelmének 80%-ánál nem lehet nagyobb.

Keresőképtelenné válás esetén a biztosított a táppénzen és a munkanélküli segélyen felül kapja a havi biztosítási összeget, legfeljebb 12 hónapon keresztül. A havi kifizetés összege a munkanélküliség esetére választott összeg fele.

 

Küldd tovább!

Címkék: faq betegség kérdések kérdés munkanélküliség biztosítás feltételek biztosító elbocsátás táppénz alkusz gyik gyakran igénylés ismételt jövedelemkiesés keresőképtelenség

A bejegyzés trackback címe:

https://jovedelemkieses-biztositas.blog.hu/api/trackback/id/tr231876960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tutibiztositasok · http://www.tutibiztositasok.hu 2012.02.12. 00:48:49

Ezt a módozatot az April szolgáltatja, jól tudom?
süti beállítások módosítása